Φίλοι επισκέπτες του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

θεωρούμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε από την αρχή σχετικά με τη γραμμή , τις κατευθύνσεις , τις προθέσεις και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το διάλογο στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι λοιπόν :
Ανοίγουμε το διάλογο χωρίς περιστροφές. Στο blog αυτό θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το διάλογο σε υψηλό επίπεδο. Οι αναρτήσεις μας θα παρουσιάζουν αντικειμενικά τα γεγονότα της πόλης και βεβαίως οι σελίδες μας θα είναι ανοιχτές σε όλους τους ενεργούς πολίτες χωρίς λογοκρισία.
Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Λογοδοσία Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη - Απολογισμός 2007-2010

Φίλοι δημότες
Κάτοικοι της πόλης μας

Θεωρώ επιβεβλημένο να τονίσω από την αρχή της ομιλίας μου ότι για εμάς, για τον ανεξάρτητο δημοτικό συνδυασμό «Πολίτες για τον Κορυδαλλό», η σημερινή λογοδοσία είναι στην ουσία μια ιδιαίτερη στιγμή στη διαρκή σχέση επικοινωνίας που διατηρήσαμε με τους κατοίκους της πόλης την τετραετία που πέρασε.
 Δεν είναι δηλαδή μια τυπική υποχρέωση για απολογισμό των πεπραγμένων μας.
Για την παράταξή μας, για την πολιτεία μας ως δημοτική αρχή, η σημερινή λογοδοσία είναι το κλείσιμο ενός δημιουργικού κύκλου και το άνοιγμα ενός νέου.
 Είναι δηλαδή η αφετηρία, η εκκίνηση, για τη νέα τετραετία.

Φίλες και φίλοι

Θα μου επιτρέψετε να περιγράψω πολύ σύντομα το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινηθήκαμε ως δημοτική αρχή. Δηλαδή να σκιαγραφήσω τα βασικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο πορευτήκαμε. 

Αυτό αποτυπώνεται εύκολα αν δείτε τις προτεραιότητές και τους στόχους που θέσαμε εξ αρχής.
 Ποια ήταν δηλαδή τα μεγάλα ζητήματα που ήταν ανοιχτά και ζητούσαν επιτακτικά βιώσιμες λύσεις και προοπτική.
 Και θα ήθελα να γνωρίζετε ότι αυτό ήταν επιβεβλημένο όχι μόνο επειδή εντοπίσαμε εγγενείς αδυναμίες, αλλά επειδή εξωγενείς παράγοντες πίεζαν και πιέζουν για την προσαρμογή μας στις μεγάλες και μικρές αλλαγές στον περίγυρο της πόλης , στην Αττική και σε ολόκληρη τη Χώρα.

Οι νέες συνθήκες και εξελίξεις , όπως τουλάχιστον εμείς τις αντιληφθήκαμε από τη αρχή και όπως τελικά καταγράφτηκαν και θεσμοθετήθηκαν την τελευταία χρονιά, επέβαλλαν σοβαρές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε θέματα θεσμών και λειτουργιών που σχετίζονται με τη διαφάνεια και τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και έλεγχο στην αυτοδιοίκηση.
 Με γνώμονα λοιπόν αυτό το σύστημα αρχών προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις και ριζικές αλλαγές που θεωρούμε ότι άλλαξαν τα δεδομένα και λειτούργησαν ευεργετικά για το δήμο και τους δημότες.

 Δεν επιθυμώ να μπω σε λεπτομέρειες αλλά τονίζω με έμφαση ότι το άνοιγμα του δήμου στους δημότες, όπως τουλάχιστον καταγράφηκε στις ετήσιες ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις στο πλαίσιο του συμμετοχικού προϋπολογισμού, ήταν μια ρηξικέλευθη διαδικασία που έγινε θεσμός.

Συζητήθηκε υπερθετικά πέρα από τα όρια της πόλης και δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι λειτούργησε σαν βάλσαμο για τη δημοτική αρχή αφού οι κάτοικοι της πόλης είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο  να προτείνουν αλλά να κρίνουν , να επικρίνουν και να ζητήσουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Από την άλλη η συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων ακόμη και αυτών που δεν εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, στα όργανα του δήμου και των νομικών προσώπων, είναι ένα άλλο δείγμα δημοκρατικής γραφής και αντίληψης για την αυτοδιοικητική μας λειτουργία.

 Οι μεγάλες οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές στο δήμο και η εκτεταμένη χρήση της νέας τεχνολογίας και της πληροφορικής ανέβασαν το δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη διοίκηση και διεύρυναν στο μέγιστο βαθμό τη δυνατότητα ελέγχου.

 Με απλά λόγια εμείς πολύ πριν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία η υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων της διοίκησης στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Δήμου , το είχαμε ήδη υλοποιήσει και είμαι αγαπητές φίλες και φίλοι ο πρώτος και ίσως ο μοναδικός δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του δήμου του όχι το «πόθεν έσχες» αλλά το σύνολο της περιουσιακής μου κατάστασης και τις μεταβολές της (που δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία) από το 1994 που εκλέχθηκα δ.σ. μέχρι σήμερα που είμαι δήμαρχος.
Είναι ορατές αυτές οι αλλαγές αφού το σύνολο των αποφάσεων αλλά και εξελίξεων και δράσεων της δημοτικής αρχής είναι προσβάσιμες στις ιστοσελίδες του δήμου και των νομικών προσώπων ενώ πλέον ο Δήμος είναι απόλυτα έτοιμος να προσφέρει ένα πλήθος άλλων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους δημότες.

 Αγαπητοί φίλοι

Ο οργανωτικός και λειτουργικός εκσυγχρονισμός δεν αφορά μόνο στη βελτίωση των λειτουργιών των υπηρεσιών του Δήμου.
Έχει μεγάλη αξία όταν γίνεται αντιληπτός και είναι προσβάσιμος για τους πολίτες.
Όταν αποτελεί πηγή πληροφόρησης και δημοκρατικού ελέγχου.
 Όταν τελικά υπηρετεί αυτό για το οποίο τόσος λόγος γίνεται. Όταν περιφρουρεί τη διαφάνεια.

 Πέρα από όσα τόνισα, τη διαφάνεια υπηρετεί και θωρακίζει η πολιτική ανοιχτών θυρών. Ο ζωντανός και καθημερινός  διάλογος με τους δημότες.
Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι προσωπικά δεν κρύφτηκα ποτέ. Και στα εύκολα και στα δύσκολα. Η πόρτα μου  ήταν από τη πρώτη στιγμή  ανοιχτή για όλους. Ήμουν παντού και πάντοτε παρόν, έτοιμος να ακούσω, έτοιμος να δεχτώ την πιο σκληρή κριτική.
Μαζί με τους συνεργάτες μου μας συναντήσατε στα γραφεία μας , μας είδατε στους δρόμους, στις πλατείες, παντού. Εμείς  με τα όποια λάθη και παραλήψεις μας, δώσαμε , δίνουμε και θα συνεχίσουμε με τη θέλησή σας να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλό της πόλης.

Με αυτές τις δομικές αλλαγές και την πολιτική που ακολουθήσαμε ξεπεράσαμε τα στεγανά και τις αντιλήψεις που εμπόδιζαν ή σε κάθε περίπτωση δεν ευνοούσαν τη συμμετοχή του δημότη στις υποθέσεις της πόλης.
Η κοινωνική συμμετοχή, το γνωρίζετε άλλωστε, για εμάς υπήρξε και εμβληματική.
 Διακηρύσσοντας αυτή την αρχή οικοδομήσαμε την παράταξή μας.
 Στηρίξαμε την παρουσίας μας και τις προγραμματικές μας διακηρύξεις στο περιεχόμενο της αξίας της κοινωνικής συμμετοχής.
 Αμέσως μετά, ως διοίκηση στο Δήμο, στηρίξαμε την καθημερινή μας πρακτική αφού δεν κάναμε ούτε βήμα χωρίς να το περάσουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την λαϊκή έγκριση.
Προαναφέρθηκα στην αιχμή της πολιτικής μας για συμμετοχή και διάλογο. Τον συμμετοχικό προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα που σε συνδυασμό με την πολιτική του ανοιχτού δήμου αποτέλεσαν τη νέα παρακαταθήκη στη συνολική λειτουργία του δήμου και τις σχέσεις της δημοτικής αρχής με τους δημότες.

Φίλες και φίλοι

Οι συζητήσεις δεν κόπασαν και θα αργήσουν πολύ να κοπάσουν για τη νέα μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση.
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι παρά τις όποιες ενστάσεις διατηρεί κάποιος - έχουμε και εμείς τις δικές μας τουλάχιστον σε ότι αφορά στο εύρος  την ποιότητα των αλλαγών και κυρίως την μειωμένη χρηματοδότηση  που φέρνει ο Καλλικράτης - ο νέος νόμος, είναι μια μεγάλη στροφή. Επαναπροσανατολίζει, αλλάζει κυριολεκτικά τα διοικητικά, οργανωτικά και οικονομικά δεδομένα στην αυτοδιοίκηση.
 Ο δήμος μας, όπως γνωρίζετε, παραμένει ως έχει. Πορεύεται μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί ο Καλλικράτης αυτόνομα με τις δικές του δυνάμεις, με τη δική του πολιτική.
 Είναι σημαντικό αυτό αφού μένει σε εμάς τους κατοίκους της πόλης να πάρουμε τις αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν προς το μέλλον.
Και δεν θα είναι εύκολη αυτή η πορεία. Χρειάζονται συνετή διοικητική και οικονομική διαχείριση, συλλογικές αποφάσεις, υποδομές και όραμα.
Το σύντομο αλλά περιεκτικό βίντεο που προηγήθηκε σας έδωσε νομίζω την εικόνα της νέας πραγματικότητας στην πόλη μας. Δε χρειάζεται να επαναλάβω και εγώ από την πλευρά μου ,τουλάχιστον σε λεπτομέρειες, αυτά τα οποία παρουσιάστηκαν.
Άλλωστε το έργο μας όλη αυτή την τετραετία είναι φανερό και μόνο κακόπιστοι δεν θέλουν να το διακρίνουν.
 Αναφέρθηκα προηγουμένως στις μεγάλες διοικητικές και θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται. Θα μου επιτρέψετε όμως πριν προχωρήσω με τη σύντομη αναφορά μου στις υποδομές και δράσεις να ξεκαθαρίσω κάτι.
 Τελευταία γίνεται λόγος για υπερδανεισμό του Δήμου μας και καλλιεργείται εντέχνως από ορισμένους κύκλους ένα παραμύθι περί χρεοκοπίας και πλήρους οικονομικής αδυναμίας του Δήμου μας.
Κυκλοφορούν μάλιστα έντυπα, φυλλάδια και τηλεφωνικές παρεμβάσεις, που αυθαίρετα, κακόβουλα και ερασιτεχνικά παρουσιάζουν νούμερα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Καταρχήν είναι σε όλους γνωστό ότι η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Και είναι φυσικό αφού το ίδιο το κράτος οφείλει υπέρογκα ποσά  που δεν αποδόθηκαν ποτέ στους δήμους εδώ και χρόνια, όμως φίλες και φίλοι η αλήθεια είναι μία και μοναδική:
Οι οφειλές του Δήμου μας παραμένουν ίδιες παρά τις τεράστιες επιβαρύνσεις εδώ και τέσσερα χρόνια από τότε δηλαδή που αναλάβαμε και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής.
Πρέπει όμως να επισημάνω και να υπενθυμίσω σε όσους αναφέρονται σε διόγκωση του χρέους του Δήμου, ότι ο Δήμος επιβαρύνθηκε με τη δαπάνη μισθοδοσίας 180 υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα του Παυλόπουλου. Μιλάμε  για μια συνολική  επιβάρυνση που προσεγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, χωρίς ο δήμος να εισπράττει έστω και ένα ευρώ για την δαπάνη.  
Να προσθέσω επίσης ότι οι τακτικές εισφορές προς την αυτοδιοίκηση και φυσικά στο Δήμο μας έχουν περικοπεί από φέτος κατά 35%. Να υπενθυμίσω σε όλους αυτούς τους όψιμους θεματοφύλακες του δημόσιου χρήματος ότι τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», τα ΚΔΑΠ διατηρήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το Δήμο με ποσό που ξεπέρασε τις 800 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Σε  όλα αυτά προσθέστε τις νέες υπηρεσίες του δήμου, το Κέντρο Επιμόρφωσης, το νέο ΚΑΠΗ στο Σχιστό, την σοβαρότατη ενίσχυση της καθαριότητας σε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, την ανακύκλωση, την ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας για να καταλάβετε γιατί πρόκειται για άθλο.
Με την ευκαιρία να θυμίσω επίσης ότι τηρήσαμε την υπόσχεσή μας και δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τα δημοτικά τέλη  όλη την τετραετία.
Έπρεπε λοιπόν το χρέος του Δήμου όχι να είναι ίδιο με αυτό του 2006 αλλά πολύ μεγαλύτερο.
Δεν είναι όμως. Και δεν είναι γιατί εμείς κάνοντας μια συνετή, τεκμηριωμένη και ανοιχτή διαχείριση εξοικονομήσαμε πόρους. Μειώσαμε δραματικά τις δαπάνες δημοσιότητας και επικοινωνίας, μειώσαμε θεαματικά τις δαπάνες καυσίμων και ανταλλακτικών. Εξοικονομήσαμε περισσότερα από ένα εκατ. ευρώ ετησίως από την οικονομία κλίμακας που κάναμε. Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η ανεύθυνη προπαγάνδα που δεν οδηγεί παρά στη γελοιοποίηση  αυτών που την διακινούν.

Φίλες και φίλοι

Αναφέρθηκα πριν στις μεγάλες λειτουργικές αλλαγές που πραγματοποιήσαμε καθώς και στον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με τους δημότες. Ήθελα για λίγο να αναφερθώ και στις νέες υποδομές, στα έργα που πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζονται να υλοποιούνται στην πόλη μας σήμερα.
Μιλάμε για ένα πρόγραμμα 75 εκατ. ευρώ με έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα είδατε, τα βλέπετε, ακούτε γι’ αυτά.

Μόνο μικρόψυχος θα ήταν κάποιος αν δεν παραδεχόταν ότι το έργο «Πράσινη ζωή στην πόλη» δεν είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση στον κεντρικό ιστό της πόλης που αλλάζει κυριολεκτικά την όψη της περιοχής που διατρέχει.
Δεν είναι μόνο η ανάπλαση των οδών Αγ. Γεωργίου και Μικρής Ταξιαρχών , είναι οι δέκα παιδικές χαρές και ο ηλεκτροφωτισμός στους ανοιχτούς χώρους που πραγματικά αναβαθμίζουν τη πόλη.
Ποιος δεν είδε το νέο πλήρως ανακαινισμένο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο ; Το νέο γήπεδο 8χ8  πίσω από το νέο δημαρχείο, το νέο γήπεδο μπάσκετ στα 88 στρέμματα, το νέο κλειστό γυμναστήριο που σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει  την αθλούμενη νεολαία της πόλης μας.
Ποιος δεν βλέπει τον καινούργιο στην ουσία θερινό και χειμερινό “Παράδεισο” ;
Ποιος δε χάρηκε πραγματικά από την έναρξη της κατασκευής του νέου υπερσύγχρονου Δημαρχείου που επί τέλους γίνεται πραγματικότητα ;
Ρωτήστε τους κατοίκους της Δεξαμενής στον Άνω Κορυδαλλό για τα πολλά έργα, τις αναπλάσεις, τις διανοίξεις οδών, τους κλιμακωτούς πεζόδρομους και τόσα άλλα που άλλαξαν κυριολεκτικά τη μορφή και πάνω από όλα την καθημερινότητα και τις λειτουργικές υποδομές της περιοχής.
Και ακόμη , σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, είναι ή δεν είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, ένα πολύ σημαντικό έργο για το Δήμο μας και τους εργαζόμενους γονείς, το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες αρχίζει η κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου Βρεφονηπιακού σταθμού που θα φιλοξενήσει 108 παιδιά.
 Πραγματικά δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλα πολύ σημαντικά έργα αλλά δεν μπορώ να μη τονίσω ότι στις υποδομές της εκπαίδευσης ,μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματική επανάσταση.
Αυτή τη στιγμή, όπως είδατε και στο βίντεο, υλοποιείται ένα ευρύτατο πρόγραμμα κατασκευής έξι σχολείων, εκτός αυτών που ολοκληρώσαμε
 Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την πόλη και την περιοχή γενικότερα και αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον της εκπαίδευσης και των παιδιών μας.
Θα μου επιτρέψετε δυο-τρεις ακόμη γενικές αναφορές σε τομείς που νομίζω ότι διεκδικούμε υψηλότατες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή και ίσως ακόμη πιο πέρα.
Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά, υπάρχει ένας, έστω ένας , που να μην παραδέχεται ότι ο Κορυδαλλός είναι η καθαρότερη πόλη στην Αττική.
 Αυτό δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί και να μας αναγκάζει να βάλλουμε τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Όπως ψηλά βάλαμε τον πήχη και με το πρόγραμμα Ανακύκλωσης που τόσο θερμά αγκαλιάστηκε από όλους και κυρίως από τους νέους μας. Τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους φυσικά που βλέπουν το ελεύθερο internet να λειτουργεί στους ανοιχτούς χώρους της πόλης. Είναι άλλο ένα έργο υποδομής που είχαμε υποσχεθεί και υλοποιήσαμε.

Συμπολίτες
Δεν θα ήταν νομίζω υπερβολή αν χαρακτήριζα την πόλη ένα μεγάλο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό εργοτάξιο.
Η φήμη του Πνευματικού μας Κέντρου και όλων των υπόλοιπων υποδομών τέχνης και πολιτισμού έχει απλωθεί παντού.
 Από τις πιο μικρές ηλικίες μέχρι τη δυναμική τρίτη ηλικία , όλες βρίσκουν διέξοδο και πεδίο δράσης στις διάφορες σχολές και δραστηριότητες.
Δεν είναι τυχαίο, αφού είναι μέρος της αντίληψής μας για το ρόλο του Πολιτισμού και της τέχνης στη  ζωή μας, το γεγονός ότι μειώσαμε έως και μηδενίσαμε σε ορισμένες περιπτώσεις τα δίδακτρα συμμετοχής στις καλλιτεχνικές σχολές του Δήμου μας.
Πιστεύουμε στον πολιτισμό και την τέχνη και το αποδεικνύουμε καθημερινά.
Όπως πιστεύουμε και στηρίζουμε με κάθε τρόπο και την επιμόρφωση. Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που το Δημοτικό Κέντρο Επιμόρφωσης, εδώ απέναντί μας, ένας εντελώς νέος θεσμός με ηλικία μόλις δύο ετών, είναι ένα ανάμεσα στα μεγαλύτερα δημοτικά κέντρα επιμόρφωσης σε όλη την Ελλάδα αφού υπάρχει πλέον λίστα αναμονής από συμπολίτες μας που θέλουν να ενταχτούν στα προγράμματά του.
Με σχεδιασμό, μεγάλη προσπάθεια και τη συνδρομή όλων καταφέραμε να αναβαθμίσουμε το περιεχόμενο και το εύρος των παροχών από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας. Η τρίτη ηλικία , τα παιδιά, οι εργαζόμενοι, οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού απολαμβάνουν σήμερα ένα πλήθος υπηρεσιών. Για παράδειγμα μόνο θα υπενθυμίσω ότι η πόλη μας, ο δήμος μας, διαθέτει σήμερα, χάρις στο μεγάλο κίνημα εθελοντών, τη μεγαλύτερη δημοτική τράπεζα αίματος στην Ελλάδα.
 Τα ΚΑΠΗ μας το καμάρι της πόλης, είναι ζωντανή διαφήμιση για την δραστηριότητά τους σε ολόκληρη την Χώρα.
Όπως επίσης πολύ αναπτυγμένο είναι και το εθελοντικό ανθρωπιστικό κίνημα στο οποίο δραστηριοποιούνται πια εκατοντάδες  κάτοικοι της πόλης μας έτοιμοι να στηρίξουν μαζί με το δήμο, τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Φίλες και φίλοι

Όλα όσα είδατε και ακούσατε είναι προϊόν σκληρής δουλειάς. Είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, της δημοτικής αρχής, των υπηρεσιών του δήμου μας και φυσικά των δημοτών.
Εκεί άλλωστε στηρίζεται η δική μας αντίληψη και πολιτική για την αυτοδιοίκηση. Στην ανοιχτή και πολύπλευρη συμμετοχή.
 Αυτό όμως φίλες και φίλοι, απαιτεί ένα άλλο εχέγγυο. Ένα άλλο δεδομένο.
Πρέπει πάνω από όλα και πριν από όλα να τοποθετείται το συμφέρον της πόλης και αυτό με τη σειρά του χρειάζεται συλλογική συνείδηση, κοινή προσπάθεια και κυρίως υπέρβαση και αποκόλληση από τις μικροκομματικές αντιλήψεις που οδηγούν σε αδιέξοδα και συγκρούσεις.

Αυτό ακριβώς κάναμε εμείς. Καταθέσαμε από την πρώτη στιγμή τις κομματικές μας ταυτότητες. Η μοναδική ταυτότητα που έχουμε πάντοτε μαζί μας είναι αυτή του δημότη Κορυδαλλού. Την κρατήσαμε σφιχτά τέσσερα χρόνια. Την κρατήσαμε στις διεκδικήσεις μας , στους αγώνες μας.
Την κρατήσαμε όταν διεκδικήσαμε σε μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαμαρτυρόμενοι για την πολύχρονη παρουσία των Φυλακών στην πόλη. Γιατί και οι αγώνες έχουν τον απολογισμό τους. Και για τους αγώνες λογοδοτούμε. Οι γυναίκες υπόδικες έφυγαν. Τμήμα των γυναικείων  φυλακών κατεδαφίζεται.
 Η μάχη μέχρι την τελική νίκη συνεχίζεται. Και θα είναι νικηφόρα και αυτή και οι επόμενες αρκεί να είμαστε ενωμένοι και να προτάσσουμε το συμφέρον της πόλης.
Διατηρήσαμε και θα διατηρήσουμε φίλοι μας με κάθε τίμημα την ανεξαρτησία της παράταξής μας γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι η σταθερή αποστασιοποίηση από τις κομματικές αντιπαραθέσεις είναι ο μόνος δρόμος για να σταθούμε με αξιώσεις στη θέση που οι δημότες μας όρισαν. Να διοικήσουμε δηλαδή την πόλη.
Και επειδή έχουμε βαθιά συναίσθηση της ευθύνης μας αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε και στο μέλλον.
Φίλες και φίλοι
Στην παράταξή μας χωρούν όλοι όσοι δέχονται τις βασικές μας αρχές, όσοι επιθυμούν να εργαστούν για το καλό της πόλης και είναι έτοιμοι να συνεργαστούν αποδεχόμενοι τη διαφορετικότητα του άλλου, του μελλοντικού συνεργάτη τους.
Όλοι αυτοί έχουν θέση στην παράταξη και στην καρδιά μας.
Δεν είμαστε μόνοι μας. Δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι μας.

Σεβόμαστε και ζητάμε και τη συμμετοχή των άλλων αυτοδιοικητικών παρατάξεων στο Δήμο μας. Το έχουμε αποδείξει αυτό. Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε κάθε καλόπιστη κριτική όσο αυστηρή και αν είναι, από οπουδήποτε και αν προέρχεται.
Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούμε. Πολλές φορές άλλωστε αυτό δεν είναι και υγιές.
Οφείλουμε όμως να συνδιαμορφώσουμε μια ελάχιστη κοινή πολιτική για τα μεγάλα προβλήματα. Τα μεγάλα ανοιχτά θέματα στην πόλη μας. Δεν νομίζω ότι οι αφορισμοί και τα μεγάλα λόγια βοηθούν κανέναν.
Σεβόμαστε και τιμούμε τη δημοτική παράταξη «δημοκρατική ενότητα». Είναι η παράταξη που έδωσε δυο Δημάρχους, τον αείμνηστο Δημήτρη Μαλαγαρδή και τον Νίκο Θεμελή. Και οι δύο πρόσφεραν πολύ σοβαρό έργο στην πόλη μας. Απλά και ξεκάθαρα όμως λέμε ότι έχουμε διαφορετική  αντίληψη  για την αυτοδιοίκηση. Δεν είναι όμως αγεφύρωτες οι διαφορές. Άλλωστε εδώ το ζήτημα είναι η πόλη μας και η πρόοδος όλων .
Από την άλλη δεν συμφωνούμε με την πρακτική των υπόλοιπων τριών παρατάξεων που σε αγαστή συνεργασία έχουν δημιουργήσει μια συγχορδία κραυγών μηδενισμού, ακύρωσης και παραπληροφόρησης χωρίς ουσιώδη επιχειρήματα απαιτώντας από τους δημότες να μη βλέπουν και να μην ακούν τίποτε.
Προφανώς δεν γνωρίζουν και δεν ενδιαφέρονται στην ουσία για το τι γίνεται στον Κορυδαλλό ή έρχονται από άλλη πόλη.
 Οι συμπεριφορές συστηματικής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και άρνησης δεν προσφέρουν σε κανέναν. Απεναντίας είναι βαθύτατα συντηρητικές και περιορίζουν τον κοινό στόχο.
Θέλω να δηλώσω και στις τρεις παρατάξεις ότι ματαιοπονούν. Στην πόλη αυτή είμαστε όλοι γνωστοί. Μας γνωρίζουν όλοι. Οι δημότες έχουν εικόνα ,μνήμη και άποψη  για όλους μας. Ούτε οι κορώνες περί διαφάνειας και ήθους, που πραγματικά προκαλούν θυμηδία για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ούτε οι τεχνητές συγκολλήσεις είναι δυνατό να κρύψουν το παρελθόν και το παρόν. Εμείς δεν θα ασχοληθούμε με αυτές τις λογικές και πρακτικές. Για εμάς τέτοιες κινήσεις δεν έχουν, ούτε θα έχουν τύχη διεκδικώντας μέσα από την λάσπη, χώρο στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας.
Συμπολίτες
Ζούμε σε μια σκληρή εποχή. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δοκιμάζεται σκληρά από μια μεγάλη και παρατεταμένη οικονομική κρίση.
Η επιλογή της οικονομικής συμπίεσης των εισοδημάτων, η αφαίμαξη των αδύναμων οικονομικά ομάδων πληθυσμού, η εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου – το οποίο πιστεύω ότι ελάχιστοι επικροτούν – μας βρίσκει σαφώς αντίθετους. Διαφωνήσαμε από την αρχή και συνεχίζουμε να διαφωνούμε. Η οικονομική εξαθλίωση ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων δεν είναι λύση.
 Εμείς παρά την οικονομική στενότητα νιώθουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή πλεύσης. Ο Δήμος θα συνεχίσει να συνδράμει και να συμπαραστέκεται στις αδύναμες ομάδες πληθυσμού στην πόλη. Δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση ,καμία περιστολή στην κοινωνική και προνοιακή πολιτική του δήμου μας. Είναι για μας η αίσθηση του καθήκοντος που το επιβάλλει, είναι ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο του ρόλου μας ως αυτοδιοίκηση. Πρέπει να είμαστε και θα είμαστε πάντοτε δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη με οποιοδήποτε κόστος.

Συμπολίτες 
Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας.
Θέλω να σας κοιτάξω στα μάτια και να υποσχεθώ ότι θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση, για να κάνουμε μαζί την πόλη μας, πόλη πρότυπο.
Έχουμε ήδη κάνει πολύ μεγάλα βήματα. Είναι τα δικά μας βήματα , οι δικές σας κατακτήσεις.
Να δώσουμε τη μάχη για καλύτερη ποιότητα ζωής, για το περιβάλλον, για μια πόλη ασφαλή και ειρηνική.
Για μια πόλη όπου όλοι θα έχουν το δικό τους ζωτικό χώρο , όπου τα παιδιά μας θα χαίρονται τον τόπο τους.
Από εσάς αντλούμε τη δύναμη, εσείς πρέπει να είστε μπροστά.
Με τη θέλησή σας θα συνεχίσουμε. Με τη θέλησή σας θα πάμε πάλι μαζί στη νέα νίκη. 
Όπως  το 2006, έτσι και τώρα,
Πάμε πάλι μαζί, για την πόλη που αγαπάμε.
Πάμε πάλι μαζί για τον Κορυδαλλό των ονείρων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου